Cel mai mare administrator de fonduri, Erste Asset Management, cu active în gestiune de peste 2,2 mld. lei (518 mil. euro), îşi ajustează strategia la noile condiţii din piaţă îndreptându-şi tot mai mult atenţia către marii investitori instituţionali, după ce în ultimii trei ani micii investitori de retail au fost principalul motor de creştere al activelor.
Primul pas făcut de Erste AM înspre atragerea marilor investitori instituţionali, de talia fondurilor de pensii, este orientarea fondurilor de instrumente cu venit fix din portofoliu spre plasamente cu un orizont de timp mai larg, de trei până la cinci ani. Spre deosebire de investitorii de retail cu apetit pentru plasamente pe termen scurt de timp şi în căutare de randamente peste cele ale dobânzilor bancare, fondurile de pensii îşi ghidează investiţiile mai puţin în funcţie de randamente, cât în funcţie de calitatea emitentului şi de durata cât mai lungă a plasamentelor.
În contextul unei tendinţe descendente tot mai evidente a dobânzilor, ponderea depozitelor bancare în portofoliul fondului de instrumente cu venit fix BCR Monetar a scăzut cu circa 10%, până la 633 mil. lei, la finele primului semestru. La finele anului trecut, circa 55% din activele fondului de 819 mil. lei erau depozitate la bănci. O altă schimbare constă în reducerea expunerii pe băncile elene (Alpha Bank, Banca Românească) şi creşterea activelor depozitate în bănci cu capital românesc (Banca Transilvania, CEC). Astfel, dacă la finele anului trecut BCR Monetar avea depozite în valoare de 283 mil. lei deschise la bănci elene, la finele primului semestru valoarea acestora a scăzut cu 74 mil. lei. Cea mai mare scădere, de 78 mil. lei, a fost înregistrată de depozitele deschise la Alpha Bank.
"În primul semestru, pentru plasamentele fondului BCR Monetar am negociat dobânzi la depozite de o singură cifră, în contextul în care,