Bancile au scos la vanzare sute de apartamente si case, insa clientii nu se grabesc sa le cumpere nici macar pentru preturi mai mici cu 25-35% din valoarea lor de pe piata. Marea problema e ca acestea sunt inca locuite, iar evacuarea proprietarilor este uneori prea dificila si poate dura chiar si cateva luni.
Cea mai folosita metoda de vanzare a locuintelor executate silit este licitatia in care banca stabileste un pret de pornire. Totusi, locuintele nu se vand de la prima incercare, asa ca banca sau firma de leasing lanseaza o a doua licitatie in care pretul este semnificativ mai redus. Unele nu sunt vandute, insa, nici macar dupa trei sau patru termene.
In prezent, BRD si BCR vand fiecare, prin licitatie, aproximativ 300 de terenuri, locuinte si spatii comerciale din tara, in timp ce Raiffeisen incearca sa isi recupereze banii din peste 100 de bunuri imobile.
In Bucuresti, potrivit site-ului Executari.com, pretul de pornire al unui apartament cu doua camere din zona bulevardului Iuliu Maniu este de nici 45.000 de euro, dar cu aceeasi suma poate fi cumparat si un apartament cu trei camere pe Soseaua Alexandriei.
Un apartament cu trei camere este mai scump pe Soseaua Oltenitei, pretul de pornire fiind de 73.000 de euro, in timp ce pe bulevardul Regina Elisabeta licitatia porneste de la 86.000 de euro.
Executorii nu i-au iertat, insa, nici pe cei mai norocosi dintre noi. Firma TBI Leasing are la vanzare un apartament de 200 de metri patrati in nordul Capitalei in valoare de 650.000 de euro. Apartamentul de pe Soseaua Nordului are, printre altele, un living si trei dormitoare, trei bai, trei balcoane, boxa si loc de parcare si este amplasat intr-un complex cu piscina.
Un pret de pornire de peste 500.000 de euro au si doua case din sectorul 1 care au fost recuperate de creditori. Licitatia pentru un