Dâmboviţa a avut trei complexe pentru creşterea porcilor şi acum nu mai are niciunul. A avut patru combinate avicole şi acum mai sunt două, dar şi acestea abia se târâie. Dâmboviţa nu avea niciun metru pătrat de teren nelucrat, iar acum sunt mii de hectare lăsate în paragină. Pentru aceste motive, agricultorii din judeţ au ieşit astăzi în stradă. Să-şi strige disperarea!
„Sunt 21 de ani de distrugere a agriculturii româneşti. Am făcut un dezastru agricol. Milioane de hectare nu se mai lucrează. Milioane de capete de animale au dispărut, dacă ne raportăm la anul 1990”, a declarat Florin Istrate, vicepreşedintele Sindicatului Agrostar.
Măsurile fiscale îi duc în sapă de lemn
Agricultorii dâmboviţeni, membri ai Sindicatului Producătorilor Agricoli Agrostar, au mărşăluit astăzi pe străzile Târgoviştei, protestând faţă de neimplicarea guvernanţilor în sprijinirea fermierilor.
Oamenii, veniţi din cele mai importante bazine agricole din judeţ - Băleni, Lunguleţu, Voineşti, Bărbuleţu, Malu cu Flori, şi-au scos în drum tractoarele şi utilajele agricole. Florin Istrate, vicepreşedinte Agrostar, ne-a informat că marşul de la Târgovişte a făcut parte dintr-o acţiune desfăşurată simultan în 30 de judeţe ale ţării. Concluzia agricultorilor dâmboviţeni este că ultimele măsuri fiscale luate de Guvernul României îi vor duce în sapă de lemn. „Este absurd ca agricultorul să piardă timp să depună declaraţii la Pensii, Şomaj şi Casa de Asigurări de Sănătate. Fermierul care are două vaci a fost obligat să-şi facă PFA, dacă a vrut să obţină subvenţie, iar acum trebuie să umble pe drumuri lună de lună. Nu este normal. Noi suntem pe plus două-trei luni pe an. În rest, mergem pe minus, dar trebuie să facem declaraţii”, susţine Florin Istrate.
Vor să renunţe la agricultură
Sindicaliştii din agricultură au mai cerut: reabilita