Ungaria şi România au interese comune în cadrul Uniunii Europene, au spus, la unison, miniştrii de Externe ai celor două state, în cadrul primei zile a Reuniunii anuale a Diplomaţiei Române. Prezent, cu această ocazie, la Bucureşti, şeful diplomaţiei maghiare, János Martonyi, a vorbit despre progresul continuu al relaţiei bilaterale dintre România şi Ungaria.
A avut un discurs deschis, în contradicţie cu temerile vehiculate la Bucureşti după sosirea la putere a conservatorului Viktor Orban, din al cărui Executiv face parte şi Martony.
Ministrul ungar, a cărui ţară va prelua, la începutul anului 2011, preşedinţia semestrială a Consiliului de miniştri al UE, a enumerat câteva dintre proiectele de interes comun pentru Bucureşti şi Budapesta: mărirea resurselor pentru politica de coeziune, politica agrară comună şi construirea unei politici energetice comune în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, ambele state doresc să fie bine reprezentate în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.
Un moment important pe parcursul preşedinţiei ungare este decizia UE privind intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. János Martonyi a subliniat că în aceeaşi perioadă va trebui adoptată Strategia Dunării, document deosebit de important pentru ambele ţări. Tot în timpul preşedinţiei ungare a UE vor trebui finalizate negocierile de aderare a Croaţiei şi va trebui arătat celorlalte ţări din Balcanii de Vest că există şanse pentru aderarea la UE, a declarat János Martonyi, care a adăugat că în această chestiune există un total acord între România şi Ungaria.
"Noi ne bizuim pe sprijinul României în toate problemele noastre cât vom deţine preşedinţia Uniunii Europene", a spus ministrul ungar.
Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a făcut referire la un alt proiect de interes comun pentru cele două state: proiectul AGRI de tr