Descoperiri faimoase au apărut accidental, în timp ce oamenii de ştiinţă căutau, de fapt, altceva. Invenţii care au schimbat industrii sau chiar au lansat altele noi au în comun modul în care s-au născut: dintr-un accident.
Cine ar fi crezut că o grămadă de lucruri atât de importante în viaţa noastră cotidiană au fost descoperite accidental? Revista americană „Newsweek" a făcut un top al „invenţiilor norocoase" din care nu lipsesc zaharina, cuptorul cu microunde, inoxul, post-it-urile şi chiar penicilina.
1Zaharina.
Cel mai cunoscut îndulcitor a apărut din cauză că un chimist de origine rusă, Constantin Fahlberg (1850-1910), a uitat să se spele pe mâini după o serie de experimente prin care căuta noi utilizări ale gudronului de cărbune. La cină, a observat că chiflele pe care le mânca deveneau dulci de la praful de pe mâinile lui. Descoperirea a fost publicată în 1880, iar patru ani mai târziu Fahlberg a patentat îndulcitorul.
2Cuptorul cu microunde.
În 1946, inginerul american Percy Spencer (1894-1970) testa un magnetron (tub electronic în care intensitatea curentului de electroni este comandată printr-un câmp magnetic exterior), când a realizat că o bomboană pe care o ţinea în mână s-a topit. A testat magnetronul punând boabe de porumb lângă el, apoi a încercat să prăjească un ou. Astfel a descoperit importanţa microundelor, folosite pentru realizarea primului cuptor în 1947.
3Teflonul.
Roy Plunkett, chimist la DuPont, şi asistentul lui, Jack Rebok, lucrau, în 1938, la o serie de noi polimeri care ar fi trebuit să fie folosiţi ca agenţi de răcire. Au realizat un amestec pe care l-au lăsat la rece peste noapte. A doua zi, când au testat noul polimer, au descoperit că este rezistent la căldură şi că nu se lipeşte. L-au patentat în 1941 şi l-au „botezat" în 1944.
4Dinamita.
Alfred Nobel (1833-1896) deţinea o fabrică de nitr