Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că multe ţări cu economii dezvoltate au datorii prea mari, de care atârnă riscuri serioase, însă a căutat să descurajeze ipoteza unui default suveran în Europa, transmite The Wall Street Journal (WSJ). "În prezent, riscul de default în Europa este supraestimat", a declarat economistul FMI Paolo Mauro, potrivit WSJ. Fondul susţine că mai multe ţări se află periculos de aproape de "limita datoriilor", un prag care ar putea determi
Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că multe ţări cu economii dezvoltate au datorii prea mari, de care atârnă riscuri serioase, însă a căutat să descurajeze ipoteza unui default suveran în Europa, transmite The Wall Street Journal (WSJ).
"În prezent, riscul de default în Europa este supraestimat", a declarat economistul FMI Paolo Mauro, potrivit WSJ.
Fondul susţine că mai multe ţări se află periculos de aproape de "limita datoriilor", un prag care ar putea determina pieţele financiare să perceapă un risc de default şi să reacţioneze defensiv, prin creşterea dobânzilor pe împrumuturile noi, potrivit celor trei rapoarte pregătite de economiştii FMI cu privire la chestiuni fiscale şi publicate miercuri în SUA.
Analiştii FMI au studiat situaţia financiar-fiscală a 23 de ţări cu economii dezvoltate, determinând că Grecia, Islanda, Italia, Portugalia şi Japonia sunt foarte aproape de acea limită a datoriilor, în timp ce Irlanda, Statele Unite, Marea Britanie şi Spania se află deja într-o zonă periculoasă.
Analiza FMI nu anticipează că atingerea acestui prag ar determina implicit o reacţie pe pieţe. Japonia, spre exemplu, se împrumută la dobânzi foarte reduse, în pofida datoriilor uriaşe.
Însă situaţia Japoniei este deosebită, potrivit economistului FMI Jonathan Ostry, care subliniază că cea mai mare parte a datoriilor guvernului nipon este contractată pe