Peste 20% din preţul final al unui bilet la un operator de curse aeriene low-cost este reprezentat de diferite taxe, percepute pentru serviciile oferite, cum sunt cele de bagaj. Sursa: Codrin Prisecaru
Au tarife irezistibile, dar ascund o serie de costuri suplimentare, odată cu rezervarea biletelor. Companiile aeriene low-cost promovează tichete ce pornesc de la 20 de euro sau chiar mai ieftine.
Dincolo de acest preţ însă, clientul trebuie să ia în considerare o serie de taxe, pe lângă cele de aeroport, care pot dubla chiar costurile totale ale călătoriei.
Ce se adaugă la preţul plătit pentru biletul de avion
Taxa de bagaj. Cei care folosesc un bagaj transportabil la cală, care are maximum 20 de kilograme, trebuie să achite o taxă care diferă în funcţie de companie. La Blue Air, de exemplu, aceasta este de 7 euro, ca şi la Wind Jet, iar la German wings - 8 euro.
Cei care zboară cu Wizz Air plătesc 63 de lei (circa 15 euro), tot atât cât la Ryanair. În general, pentru fiecare kilogram care depăşeşte limita de 20 kg se percepe o taxă suplimentară de aproximativ 6 euro. La Wizz Air, de exemplu, bagajul permis poate avea până la 32 de kilograme.
Taxa de rezervare a locului. Călătorii care-şi doresc un anume loc trebuie să plătească pentru asta o taxă care porneşte de la 6 euro, în cazul Germanwings, şi ajunge la 10 euro, la Flyniki. Wizz Air percepe o taxă de 21 de lei, respectiv 5 euro.
Taxa pentru plata on-line. Pentru tranzacţiile efectuate cu cardul la Blue Air, de exemplu, se percepe o taxă administrativă de 4-6 euro/tranzacţie, care se adaugă la preţul biletului. La Germanwings, aceasta este de 8 euro.
Totul depinde de cardul folosit. Dacă se optează pentru plata prin transfer bancar, suma e de maximum 5 euro pentru orice companie care are bază operaţională în România.
Co