Iată ce spune la RFI fostul ministru de externe, Teodor Meleşcanu după ce preşedintele Traian Băsescu le-a cerut ambasadorilor români în statele membre UE să se implice pentru ca România să-şi atingă obiectivul de a adera în 2011 la Spaţiul Schengen. Amabasadorii pot doar insista ca aceste evaluări să fie tehnice şi nu parazitate de diferite teme politice interne, explică la RFI Teodor Meleşcanu (audio).
Iată ce spune la RFI fostul ministru de externe, Teodor Meleşcanu după ce preşedintele Traian Băsescu le-a cerut ambasadorilor români în statele membre UE să se implice pentru ca România să-şi atingă obiectivul de a adera în 2011 la Spaţiul Schengen.
Amabasadorii pot doar insista ca aceste evaluări să fie tehnice şi nu parazitate de diferite teme politice interne, explică la RFI Teodor Meleşcanu (audio).
"Nu e nici măcar o problemă politică. Aş vrea ca lucrurile să fie foarte clare. Criteriile pentru admiterea în spaţiul Schengen sînt criterii tehnice, criterii legate de verificarea capacităţii României din punct de vedere al organizării, al dotării, al personalului de a asigura frontiera externă a unui spaţiu Schengen extins. Punct".
Potrivit lui Teodor Meleşcanu, "singura chestiune în care ambasadorii se pot implica este tocmai aceasta, de a insista ca evaluările referitoare la intrarea României anul viitor în spaţiul Schengen să fie evaluări care să ţină seama de aceste elemente şi care să nu fie parazitate de diferite teme politice interne care există în alte state ale UE şi care pot avea tentaţia sau uneori chiat tendinţa de a le utiliza pentru scopurile lor interne şi temele de genul lărgirea spaţiului Schengen".
Aderarea la spaţiul Schengen este o prioritate zero a politicii externe a ţării noastre, a sublinat şeful statului.
De asemenea, Traian Băsescu a solicitat în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomatţiei Romane, crearea une