Între anii 1937-1945, în timpul războiului de rezistenţă al Chinei împotriva invaziei japoneze, printre voluntarii străini care au luptat împotriva japonezilor s-a numărat şi David Iancu, un tânăr medic român, relatează ziarul Xinhua.
Iancu avea doar 29 de ani când a fost trimis de Partidul Comunist Român în China pentru a sprijini războiul anti-japonez. A reuşit să salveze vieţile multor soldaţi chinezi, să înfiinţeze spitale dar şi să rămână o sursă de inspiraţie pentru familia sa.
Povestea doctorului român a fost reconstituită pe bază unui interviu acordat ziarului Xinhua de fiica mai mică a doctorului, Tania. Ea le-a arătat reporterilor un bilet de vapor gălbui, datat 10 august 1939, foaie de hârtie cu care tatăl ei a plecat de acasă acum 69 de ani, la bordul vasul britanic "AENEAS" din Liverpool. Împreună cu tatăl ei au mai plecat spre China trei medici din Europa, un bulgar-Kaneti, un german-Baer şi un austriac-Freudmann. Toţi au luat cu ei cantităţi mari de medicamente şi echipament medical donat de organizaţii internaţionale.
Doctorul Iancu şi ceilalţi voluntari europeni lucrau zi şi noapte în condiţii grele. Tratau şi operau soldaţii chinezi şi, deşi nu cunoşteau la început limba chineză, ţineau inclusiv cursuri de formare pentru personalul medical chinez. Au reuşit chiar să înfiinţeze un spital de campanie.
"Medicii europeni lucrau în zonele naţionaliste, aflate sub conducerea Partidului Comunist, dar tatăl meu şi colegii lui europeni au vrut întotdeauna să lucreze în zonele libere din nordul Chinei", povesteşte Tania.
Deşi a trecut printr-o perioadă dificilă în timpul războiul din China, doctorul Iancu şi-a păstrat optimismul, întorcându-se acasă numai cu amintiri despre întâmplări amuzante. De exemplu, le spunea deseori copiilor povestioare despre neînţelegerile create de intonaţia şi pronunţia să precară în timp ce vorbea c