Spitalul de Urgenţă Craiova are probleme mari cu asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare îngrijirii bolnavilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).
Pentru că fondurile alocate lună de lună de Ministerul Sănătăţii pentru Unităţile de Primiri Urgenţe sunt foarte mici, bolnavii trebuie să-şi cumpere medicamentele şi materialele sanitare necesare tratamentului în aceste servicii de urgenţă ale spitalelor.
Aşa se întâmplă şi la Spitalul de Urgenţă Craiova. Craioveanul Angel Cristescu a mers cu prietena sa la urgenţă marţi, după ce un câine a muşcat-o pe tânără, sfâşiindu-i braţul drept. După ce a aşteptat o jumătate de oră în triaj din cauza aglomeraţiei, rănita a fost luată în primire de un medic specialist în urgenţe. Acesta i-a aruncat doar o privire, după care l-a trimis pe însoţitor să cumpere de la farmacie apă oxigenată pentru dezinfectarea rănii. „Fără nici o altă explicaţie. Este un serviciu de urgenţă unde nu poţi să fii îngrijit dacă nu îţi cumperi singur medicamente. Mi se pare incredibil“, a spus tânărul.
Nu doar apa oxigenată lipseşte din UPU. Alţi pacienţi sunt trimişi să cumpere medicamente, perfuzoare, seringi, soluţii perfuzabile etc.
Urgenţa are nevoie de fonduri cu 25% mai mari
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că lipsa medicamentelor şi materialelor sanitare din urgenţă este temporară şi este cauzată în special de numărul mare de bolnavi şi de blocaje în aprovizionare. „Anumite produse necesare desfăşurării activităţii în Unitatea de Primiri Urgenţe pot să dispară spre sfârşitul lunii. Este o situaţie generată de fondurile insuficiente şi de faptul că sunt anumite zile în care numărul pacienţilor din acest serviciu este foarte mare. De asemenea, pot să mai apară şi întârzieri în aprovizionare, în sensul că anumiţi furnizori faţă de care spitalul are datori