Talibanii din Pakistan au fost plasaţi de Statele Unite pe lista neagră a organizaţiilor teroriste. Această decizie vine în contextul în care Washingtonul intenţionează să se concentreze acum pe războiul din Afganistan. Dacă Irakul este acum considerat un război terminat pentru Washington (terminat nu înseamnă şi cîştigat), Afganistanul riscă să provoace încă multă vreme coşmarului Pentagonului dar şi occidentalilor în general, remarcă Matei Vişniec (audio).
Talibanii din Pakistan au fost plasaţi de Statele Unite pe lista neagră a organizaţiilor teroriste. Această decizie vine în contextul în care Washingtonul intenţionează să se concentreze acum pe războiul din Afganistan.
Expresia "misiune imposibilă" pare să fie perfect adecvată în prezent la ceea ce îşi propune preşedintele Barak Obama în Afganistan: altfel spus să câştige în acelaşi timp războiul împotriva talibanilor şi să înceapă retragerea trupelor americane în vara anului viitor.
Dacă Irakul este acum considerat un război terminat pentru Washington (terminat nu înseamnă şi cîştigat), Afganistanul riscă să provoace încă multă vreme coşmarului Pentagonului dar şi occidentalilor în general.
Între cele două ţări, Irak şi Afganistan, diferenţele sunt enorme. Irakul este o ţară cu o reţea urbană, cu o elită, cu o un anume grad de dezvoltare.
Afganistanul este un mozaic de regiuni fără viaţă urbană, cu o puternică traditie tribală pe un fond de mare înapoiere în mai toate privintele.
De unde şi dificultăţile războiului dus în Afganistan, unde occidentalii şi-au propus prea mult în acelasi timp: ridicarea nivelului de viatà, construirea unei democratii, crearea unor elite, si asa mai departe, toatea acestea pe lîngà lichidarea talibanilor.
Ori, în ultimii trei ani talibanii sunt cei care cîstigà teren iar anul acesta armata americanà a pierdut peste 320 de soldati. Generalul P