Bank of Cyprus, unul dintre acţionarii minoritari ai Băncii Transilvania, au obţinut în primul semestru un profit net de 4 mil. euro din operaţiunile sucursalei locale, în scădere cu circa jumătate de milion faţă de prima jumătate a lui 2009.
Profitul înainte de deducerea costului cu provizioanele pentru riscul de credit s-a ridicat la 7,3 mil. euro, mai mare cu aproape 24% faţă de rezultatul operaţional din aceeaşi perioadă a anului trecut în condiţiile în care câştigul net din dobânzi a fost conservat la nivelul de 11,8 mil. euro.
Ciprioţii au intrat pe piaţa românească în 2007, printr-o investiţie de la zero. La sfârşitul semestrului I aveau un portofoliu de credite în valoare de 580 mil. euro, în creştere cu 2,3% faţă de nivelul din urmă cu un an, dar în scădere cu 14,5% faţă de vârful de 678 mil. euro atins la 31 decembrie 2009.
Banca nu publică informaţii referitoare şi la depozitele atrase, care la sfârşitul lui 2009 însumau 167 mil. euro. În prezent lucrează printr-o reţea de 12 unităţi, faţă de 11 la sfârşitul anului trecut. Oportunităţile de creştere sunt legate de interesele de afaceri pe piaţa locală ale clienţilor din Grecia şi Cipru, precum şi de sinergiile operaţionale cu băncile grupului din cele două ţări amintite. În regiune, Bank of Cyprus mai este prezentă în Ucraina şi în Rusia, subsidiara din Rusia având o pondere de 6,7% în portofoliul de credite al grupului.
Ciprioţii lucrează şi pe piaţa locală a leasingului prin Cyprus Leasing. Mai deţin firma de investiţii imobiliare Otherland Properties Dorobanţi, precum şi pachetul majoritar de 93,8% din firma de turism ONT Carpaţi. Controlul asupra ONT Carpaţi a fost obţinut pe 1 aprilie 2010, când Bank of Cyprus a cumpărat cu 8 mil. euro firma Gosman Properties, care deţinea pachetul de 93,8% din ONT.
De asemenea, la sfârşitul anului trecut au cumpărat un pachet de 10% din