În România erau anul trecut 474 de spitale, cu 16 mai mult decât în 2008, în condiţiile în care în sistemul de stat au fost deschise trei noi spitale, în timp ce privaţii au bifat de patru ori mai multe inaugurări, potrivit datelor INS, primele în care se oferă o departajare în funcţie de formele de proprietate.
În pofida extinderii puternice de anul trecut, jucătorii privaţi nu au reuşit decât să muşte foarte puţin din poziţia dominantă a statului, care în prezent deţine o cotă de 90,9% pe piaţa spitalelor.
"Cele mai complexe operaţii se fac în continuare la stat. Dacă întrebaţi la privat ce operaţii complexe au făcut probabil că vor spune o operaţie de colecist (de extirpare a colecistului - n.red.). Până acum extinderea spitalelor private a fost şi o problemă de oameni, dar şi de altele. Nu cred că spitalele private vor ajunge vreodată ca şi număr la nivelul celor de stat, poate dacă se adoptă legea cu privire la interdicţia medicilor de a lucra şi la stat şi la privat", a spus Radu Alexandru Macovei, manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
Există o concurenţă între stat şi privat?
Dezvoltarea spitalelor private s-a făcut în lipsa unei legislaţii care să stimuleze piaţa asigurărilor private de sănătate, baza unui sistem sanitar privat.
"În primul rând nu exsită asigurări private de sănătate, iar în al doilea rând serviciile spitaliceşti sunt mult mai costisitoare decât clinicile astfel că pacienţii nu şi le pot permite", spune Mihai Marcu, preşedintele reţelei de clinici MedLife.
Costul pe un metru pătrat pentru construcţia unui spital este de patru ori mai mare comparativ cu al unei clinici, potrivit şefului MedLife.
În mediul privat numărul spitalelor a ajuns la 43 anul trecut, fiind înfiinţate 14 noi unităţi, în timp ce o unitate privată a trecut în administrarea Consiliului Local, deci a f