Sute de pensionari mureşeni aleg să se împrumute la CARP pentru achiziţionarea unei microcentrale. Oferta Primăriei de montare a unei microcentrale cu condiţia unei ipoteci pe apartament îi sperie pe pensionarii mureşeni.
Primăria Târgu-Mureş vine în sprijinul mureşenilor care au venituri pe membru de familie de până la 769 de lei şi se oferă să le monteze o microcentrală de apartament, pe care vor trebui să o plătească în rate în următorii cinci ani de zile.
Oferta Primăriei presupune însă o ipotecă pe apartament, pe durata a cinci ani de zile, lucru care îi sperie în special pe pensionarii mureşeni. Pentru a nu rămâne însă fără apă caldă la iarnă, pensionarii caută soluţii de a obţine banii necesari, aşa că se îndreaptă spre Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Creditul maxim pe care îl pot obţine este de 3.000 de lei, suficient pentru achitarea avansului sau a lucrărilor pentru o microncentrală.
Număr dublu de cereri
De când a început „isteria” montării centralelor de apartament numărul pensionarilor care solicită un împrumut la CARP s-a dublat. „În luna august am avut peste 700 de cereri şi am accordat împrumuturi de peste 500.000 de lei. Am avut zile când am accordat împrumuturi de 60.000 de lei. Pensionarii sunt programaţi să vină să-şi ridice banii, dar din cauza numărului mare de cereri, aceştia primesc sumele după circa zece zile de la solicitarea împrumutului”, a precizat Ladislau Moldovan, director interimar CARP.
Potrivit acestuia, pensionarii sunt sfătuiţi să apeleze la Primărie, dar le este frică. „Nu le explică nimeni ce înseamnă această girare pe casă, această ipotecare şi în ce condiţii se trece la executare silită. La noi pensionarii care nu-şi plătesc ratele riscă poprire pe o treime din pensie, dar ei nu girează cu casa. Noi nu facem ipotecare”, a mai spus Ladislau Moldovan.
La coadă pentru împrumut