Ceapa şi usturoiul sunt greu digerabile şi fac laptele amar. Cel mai mult îi schimbă gustul condimentele, iar din cauza lor copilul poate face colici şi diaree. Sursa: HEPTA
Atât timp cât o mamă alăptează, trebuie să fie foarte atentă la alimentaţie pentru că va influenţa calitatea laptelui. "E bine să consume lactate, peşte, legume şi fructe care sunt bogate în vitamine şi minerale. Să evite produsele conservate sau care conţin coloranţi ori aditivi care pot ajunge în compoziţia laptelui", detaliază Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul "mc²" din Bucureşti.
Medicii fac o trecere în revistă a celor mai agresive alimente care pot schimba major gustul laptelui, cu efecte asupra dorinţei copilului de a-l consuma şi asupra digestiei micuţului.
"Tubul digestiv al unui copil nu e pregătit pentru piper, tarhon, ardei iute, coriandru"
Din cauza intensităţii gustului, condimentele se transmit foarte uşor copilului.
"Piperul, ardeiul iute, coriandrul, tarhonul au gust mai intens. Absorbite, substanţele ajung în lapte şi vor crea un disconfort copilului pentru că tubul lor digestiv nu e pregătit să le primească", explică nutriţionistul Ionuţ Ştefan.
Astfel, copilul simte gustul diferit şi e posibil să refuze alăptatul şi să devină agitat. În plus, poate să facă scaune diareice şi colici.
Varza este şi ea un aliment pe care mămicile ar trebui să-l evite. "Varza are substanţe mai acide care se absorb în intestin, trec în lapte şi dau copilului fermentaţie", adaugă medicul.
Printre alimentele care pot modifica gustul şi calitatea laptelui matern se numără şi ceapa şi usturoiul. "Sunt greu digerabile şi consumate în exces modifică gustul laptelui. Produşii care dau gustul înţepător al cepei sunt eliminaţi, o parte, prin respiraţie, şi altă parte prin transpiraţie, urină şi secre