A crescut în atelierul tatălui său, pictorul şi profesorul Szabo Vilmos, şi recunoaşte că a devenit artist datorită mediului în care a crescut. Astăzi, Szabo Attila conduce secţia de artă a Muzeului Judeţean din Zalău.
Devenirea profesională a lui Szabo Attila este legată "familial" de artele plastice. Fiu al marelui artist Szabo Vilmos, Attila a hotărât să se înscrie la Academia de Arte în primele clase de liceu, deşi desenul îl pasiona încă de mic copil, când îşi ajuta tatăl în atelierul de creaţie. „Mi-am dat seama că nu mă atrage altceva. Aşa că alegerea mea a fost firească. Ştiam deja destul de bine ce înseamnă un atelier de creaţie sau o expoziţie datorită tatălui meu”, explică artistul zălăuan.
Management cultural într-un oraş de proletari
În facultate, Attila şi-a dat seama că, pe lângă actul propriu zis de creaţie, şi-ar dori să devină un intermediar între artişti şi public. A avut ocazia să îşi folosească cunoştinţele vreme de şase ani la Liceul de Artă din Zalău, iar apoi a devenit angajat al Muzeului, iar de un an şi şase luni conduce secţia de artă a Muzeului Judeţean.
„Încerc, în calitate de manager să aduc cât mai mulţi oameni sălile de expoziţii. Îmi este destul de greu, pentru că publicul zălăuan nu rezonează la artă. Zalăul este un oraş de proletari şi de intelectuali cam indolenţi, foarte greu de atras înspre actul de cultură”, spune dezamăgit şeful Galeriei de Artă Ioan Sima.
Felul de a fi şi de a gândi a lui Szabo Attila dărâmă şi prejudecata conform căreia artiştii ar fi nişte boemi libertini, simpatici dar iresponsabili. Pictorul spune că aceste preconcepţii sunt total greşite şi că, din contră, existenţa în jurul valorilor artistice şi culturale te obligă să adopţi un cod etic, care nu are legătură cu viaţa boemă.
Mai rar în atelier
Artistul din Zalău pare