Atragerea de fonduri europene a fost unul dintre criteriile anunţate de premierul Emil Boc în evaluarea miniştrilor, evaluare de care urma să depindă aseară cine pleacă şi cine rămâne în guvern.
În iulie, rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu numai 0,2% comparativ cu luna precedentă, ceea ce arată că, în ciuda ameninţărilor premierului, lucrurile bat pasul pe loc.
În total, la finele lunii iulie, România absorbise doar 10,3% (10,1% în iunie) din totalul fondurilor de 19,6 mld. euro alocate de UE României în perioada 2007-2013.
"Din nefericire, n-aţi fost suficient de percutanţi şi de duri în raport cu cei care implementează. Aş vrea să aud mai multe situaţii în fiecare zi, în fiecare lună de administraţii locale sau operatori privaţi care nu absorb banii europeni, care nu cheltuiesc banii din fonduri europene, odată ce contractele au fost semnate. (...) Omul rău este primul-ministru (...)", a susţinut ieri premierul în timpul şedinţei de guvern, cu câteva ore înaintea reuniunii grupurilor parlamentare ale PDL unde urma să fie făcută evaluarea miniştrilor şi să se decidă cine va fi schimbat.
De la 9 iulie, în săptămâna în care premierul a ameninţat că cine nu absoarbe fonduri europene pleacă din Guvern şi sfârşitul lui august au fost efecuate plăţi către beneficiarii fondurilor europene de 197 mil. euro, potrivit datelor Guvernului. Problema cea mare în absorbţia fondurile este că banii vin de la UE, ei se află într-un cont al Trezoreriei, dar procedurile administrative greoaie, lipsa cofinanţării sau lipsa apetitului băncilor de a acorda credite pentru cofinanţări face ca aceşti bani să nu ajungă la beneficiari - cei care au aprobate proiecte pentru atragerea de fonduri.
Constant, în conturile Trezoreriei se află între 1,5 mld. euro şi două mld. euro, fonduri europene, însă banii nu ajung, efectiv, la beneficiari. Sunt ban