A lansat, de curând, volumul „Cronică de Braşov", rodul unei cercetări îndelungate despre istoria oraşului de sub Tâmpa. Demersul istoric al inginerului va ajunge în şcolile din Braşov, dar şi în casele braşovenilor.
„Cronică de Braşov" este o succesiune cronologică, dar şi tematică a Braşovului, care are aspectele unei lucrări ştiinţifice, în ciuda faptului că nu este scrisă de un cercetător istoric. Dan Pavalache a studiat, timp de 30 de ani, documnete istorice importante, fără nicio intenţie de a le publica, ci din pură pasiune.
„Am petrecut sute de ore citind despre Braşov. De-abia după '90 m-am gândit că ar fi bine să restitui braşovenilor istoria", a spus autorul.
Dan Pavalache s a fost inginer la IAR Ghimbav din 1970 până zilele trecute, când a ieşit la pensie. A predat şi la Universitatea „Transilvania", în calitate de cadru asociat. „ Am parcurs etapele obişnuite într-o fabrică aeronautică: inginer stagiar, inginer tehnolog, inginer principal, coordonator de produs, şef de serviciu organizare, şef de birou. A fost o latură foarte frumoasă a vieţii mele", spune, nostalgic, autorul.
Clădirile, cartea de vizită a oraşului
Dan Pavalache preţuieşte istoria şi arhitectura oraşului său şi crede că ea ar trebui să fie cunoscută de locuitori, dar mai ales de cei care-l conduc.
„Aspectul imobilelor din centrul oraşului este cartea lui de vizită. Câteva dintre ele au un aer jalnic, care întristează ochiul privitorului. Chiar dacă implicaţiile legate de patrimoniu, proprietari, chiriaşi, costuri şi impozite sunt ample, un brainstorming pe aceasta temă ar scoate la iveală soluţii privind înfrumuseţarea acestora, păstrând tradiţia arhitecturală adecvată, pe străzile principale din vechiul centru, pentru început.
Întorcându-te din alte oraşe europene în Braşovul nostru drag, constaţi cu amărăciune că regulile de sistematizare nu au