Dacă Ministerul Muncii a reuşit să ajungă la performanţa de a iniţia norme legislative pe care el însuşi nu ştie cum să le pună în aplicare (în cazul declaraţiilor pentru pensii şi şomaj), şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor lucrurile, din punct de vedere al legislaţiei, nu par deloc clare în privinţa posibilităţii angajaţilor ca, în urma ajustărilor de salarii, să-şi poată lua o a doua slujbă. Dacă în Poliţie, Inspectoratele de Situaţii de Urgenţă, Poliţie de Frontieră şi Jandarmerie există destulă confuzie cu privire la noile norme, care ar da undă verde la angajări extraprofesionale, nici la nivelul M.A.I. lucrurile nu par să fie elucidate. Aşa s-a ajuns, pentru Poliţie cel puţin, la o formulă de compromis, tipic românească : nu e chiar legal, dar nu e nici ilegal.
Poziţia Ministerului : nu se poate, dar e posibil
Într-un articol recent în care TIMPOLIS aborda problema posibilităţii contractării unei slujbe suplimentare de către poliţiştii afectaţi de ajustările salariale, reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” menţionau că impresia lor e că nici la minister lucrurile nu sunt foarte clare.
Această afirmaţie a fost confirmată de „clarificările” trimise de M.A.I., în urma unei solicitări de informaţii pe această temă, făcute de TIMPOLIS. În primul rând, Direcţia Informare şi Relaţii Publice a M.A.I. a ţinut să precizeze că reglementările în materia incompatibilităţilor sunt distincte pentru funcţionarii publici şi poliţişti. Astfel, dacă în cazul funcţionarilor publici legea menţionează că „pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiInţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului”, pentru poliţişti l