Pentru educaţia unui copil, o familie cheltuieşte în medie 1.500 de lei, o sumă aproape egală cu salariul mediu net pe economie.Banii părinţilor se duc pe rechizite, material didactic, cretă şi bureţi, plata agenţilor de pază sau pe renovarea sălilor de clasă. Meditaţiile măresc costurile cu alte câteva mii de lei.
„Învăţământul de stat este gratuit", scrie în Constituţie, dar în viaţa reală părinţii investesc, în medie,1.500 de lei pentru anul şcolar al unui copil, potrivit unei cercetări a Organizaţiei Salvaţi Copiii România, dată ieri publicităţii. Familiile cu mai mulţi copii trebuie să plătească anual aproape 2.000 de lei. Studiul intitulat „Învăţământul gratuit costă!" arată că meditaţiile majorează cheltuielile şi la 4.500 de lei, explicaţia autorilor fiind aceea că ar fi scăzut calitatea educaţiei oferită la şcoală.
Costurile suplimentare ale vieţii de şcolar mai sunt, în opinia părinţilor, cele prilejuite de zile speciale, precum 1 şi 8 Martie, cadouri şi flori pentru cadrele didactice. Acestora li se adaugă concursurile şcolare (ale căror costuri au fost aproximate la 30-100 lei), utilizarea internetului şi a calculatorului, activităţile extraşcolare, achiziţionarea de reviste sau plata legitimaţiilor de elev. Unii părinţi au inclus şi cheltuielile de cazare sau plata internatului (care se situează în intervalul 1.000-5.000 de lei anual).
Flori, cosmetice, fursecuri
Aproximativ trei sferturi dintre părinţii care au participat la cercetare au declarat că nu le-au fost solicitaţi bani sau cadouri de către şcoală pentru înscrierea copiilor, protocoale, promovarea de examene sau acordarea de note. Există un procent de 5% în care se încadrează cei care au recunoscut că au oferit flori, reviste sau culegeri de specialitate, produse de birotică, produse cosmetice şi de patiserie.
În afara cadourilor menţionate, sumele medii de bani alo