Citesc aici că un student din Iaşi a fost amendat pentru un banc spus pe stradă. Studentul le-a spus prietenilor săi un banc cu poliţişti care se pare că nu li s-a părut deloc amuzant agenţilor comunitari care se aflau în zona respectivă şi a primit o amendă de 200 lei pentru că le-a “lezat integritatea”. Studentul spune că n-a făcut-o intenţionat, nu îi văzuse şi nu vroia să-i jignească şi că amenda e nedreaptă, mai mult, i-a fost îngrădit dreptul la liberă exprimare aşa că va contesta amenda. Bun, agenţii pe de altă parte spun că l-au amendat în baza legii ordinii publice, care sancţionează “săvărşirea în public de fapte, acte sau gesturi ce lezează onoarea instituţiilor publice“.
Adevărul e ca de obicei (probabil) undeva la mijloc, poate nici bancul spus de student nu era foarte bun, cine să ştie? Ideea e că am căutat legea ordinii publice şi am găsit-o, iată – Legea 61/1991–Art. 2. – Constituie contravenţie:
1). săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice.
Nu pentru că aş vrea să despic firul în patru dar mă întreb, dacă domnii poliţişti sau mă rog agenţii comunitari s-au simţit lezaţi şi legea le dă dreptul să se simtă aşa şi să îl amendeze pe student atunci înseamnă că toate instituţiile publice şi respectiv angajaţii acestora au acelaşi drept, hm? Şi dacă da, atunci propun interzicerea bancurilor cu medici, vameşi, pădurari, prefecţi, primari, judecători, etc, etc, fără o cercetare a locului de muncă a tuturor celor aflaţi în zonă. Sau mai bine, hai să nu mai spunem bancuri deloc
P.S. la P.S.-ul lui Costi şi ei au avut probleme la