Oamenii de ştiinţă cărora criza nu le-a tăiat fondurile de cercetare se ocupă de fotbal la pauza de ţigară. La recent încheiatul Campionat Mondial de fotbal, NASA a uitat de asteroidul 1999 RQ36 care ameninţă că va lovi Pământul într-un viitor nu prea îndepărtat, de toalete spaţiale şi de exoplanetele apărute peste noapte şi s-a apucat să bată Jabulani. După lungi analize, cercetătorii americani au decis că mingea este imprevizibilă dacă depăşeşte 72 de kilometri pe oră, iar stadionul se află la o altitudine de 1000 m.
Poate pentru a nu rămâne mai prejos, cercetătorii francezi, după ce au dat din greşeală pe Youtube de o lovitură liberă fantastic bătută de Roberto Carlos prin 1997, au căzut pe gânduri şi s-au pus pe măsurători ştiinţifice. Concluzia a fost că Roberto Carlos nu a avut noroc şi că oricine, cu ceva antrenament, poate reproduce acea lovitură. Au publicat şi un studiu în New Journal of Physics pentru a demonstra că mingea şutată de brazilian nu sfidează în niciun fel fizica.
Doctorul Christophe Clanet de la Ecole Polytechnique din Paris şi colegii săi au recreat pe calculator lovitura liberă a lui Carlos şi au dezvoltat o euaţie pentru a o explica. Concluzia “ştiinţifică” a fost că dacă balonul este lovit cu aceeaşi putere, cu aceeaşi parte a piciorului, din acelaşi unghi şi, mai ales, de la aceeaşi distanţă, aţi ghicit, traiectoria va fi neschimbată. Au uitat să spună ceva despre vântul care bătea atunci din lateral, dar ăsta nu se vedea pe Youtube.
Roberto Carlos a ânscris golul fantastic, devenit între timp şi ştiinţific la Tournoi de France, o competitie amicala între Franţa, Brazilia, Italia si Anglia. Culmea e că studiul a apărut în toate tabloidele din Anglia, iar acest lucru va avea cu siguranţă urmări publicate în revistele ştiinţifice din Marea Britanie. Nu credeţi că penalty-ul ratat de Beckham are o explicaţie