Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care administrează fonduri de aproape 4 mld. euro anual, este de părere că instituţia nu este pe deplin independentă pentru că banii din contribuţiile pentru sănătate sunt colectaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), ceea ce nu oferă informaţii clare despre sumele strânse.
Încă de la înfiinţare, CNAS a fost gândită ca un organism independent, astfel că cei care contribuie, angajaţii şi angajatorii, să fie reprezentaţi în Consiliul de Administraţie prin oameni desemnaţi de sindicate şi patronate, deci să aibă controlul fondurilor.
"Colectarea banilor se face de către ANAF. Noi primim banii prin Ministerul de Finanţe şi nu putem vorbi de o independenţă totală a Casei", a spus Duţă.
Şeful CNAS este de părere că informatizarea sistemului sanitar, programată să se finalizeze în anii următori, "ar rezolva o mare parte din această problemă".
Pe de altă parte, ministrul sănătăţii Cseke Attila este de părere că pentru finalizarea informatizării în sistemul de sănătate este necesară aducerea CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii. Şi preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, declara că următoarea măsură importantă în sănătate va fi subordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ministerului de resort.
"CNAS este o instituţie care manageriază bani privaţi, care îşi desfăşoară activitatea din bani plătiţi pentru servicii de sănătate. CNAS este sub controlul unui consiliu de administraţie format din reprezentanţi ai sindicatelor, ai patronatelor, pentru o reprezentare corectă şi care garantează că interesele pacienţilor sunt respectate", a spus Duţă, care nu crede că prin subordonarea faţă de minister va exista un control mai bun al banilor.
În ultimii ani, problemele de finanţare ale Casei au fost create pe de o parte de reducerea co