Criza îşi face simţite efectele. Consumul bunurilor de larg consum a scazut in primul semestru al acestui an cu 4% comparativ cu perioada similara din 2009. E primul declin din ultimii zece ani, potrivit unui studiu al companiei de cercetare a pietei GfK. În contextul deloc prietenos din punct de vedere economic si politic, consumatorii au rarit vizitele la magazine, cele mai afectate din acest punct de vedere fiind supermarketurile.
Criza îşi face simţite efectele. Consumul bunurilor de larg consum a scazut in primul semestru al acestui an cu 4% comparativ cu perioada similara din 2009. E primul declin din ultimii zece ani, potrivit unui studiu al companiei de cercetare a pietei GfK.
În contextul deloc prietenos din punct de vedere economic si politic, consumatorii au rarit vizitele la magazine, cele mai afectate din acest punct de vedere fiind supermarketurile.
Potrivit studiului, oamenii nu mai merg atât de des la cumpărături. Per ansamblu, românii au cheltuit mai putin pe produse de ingrijire personala si pe produse pentru curatenia locuintei.
E neobişnuit, în condiţiile în care în ultimii 10 ani consumul a crescut constant cu până la 25 la sută, subliniază realizatorii sondajului.
Printre categoriile cu cele mai mari scaderi in volum se remarca deodorantele ( cumpărate în medie cu 21% mai putin). Urmează produsele de curatat universale şi ciocolata ale căror vânzări au scăzut.
În primele şase luni ale anului, comerţul modern, reprezentat de hypermarketuri, supermarketuri, magazinele cash&carry si cele de tip discount, a atras 45% din cheltuielile pentru bunuri de larg consum, fata de 43% in perioada similara din 2009.
Cele mai dinamice formate raman in continuare magazinele de tip discount cu o rata de crestere de 11%, in timp ce supermarket-urile se afla pe un trend descendent. Ioana Haşu
Criza îşi face simţite efect