Scriitorul Mircea Vasilescu spune că românii de azi nu mai sunt dispuşi să protesteze pentru a-şi apăra drepturile, însă „generaţia internet” ar putea readuce în societatea noastră un dram de spirit civic
Devenim o societate normală şi modernă în momentul în care nu aşteptăm să nu se mai poată, când reacţionăm - crede scriitorul şi jurnalistul Mircea Vasilescu. El este dezamăgit de „adormirea" românilor care şi-au pierdut reflexul de a sancţiona public abuzul. Totuşi, invitatul „La masa Adevărului" din această săptămână mizează pe tineri care, la un moment dat, s-ar putea să renunţe la a mai protesta pe internet şi vor reinventa spiritul civic. Mircea Vasilescu recunoaşte însă că n-ar avea argumente pentru a-l convinge pe un student să nu părăsească România. El aminteşte de aceia care după o perioadă oarecare de „exil" în Occident s-au întors în ţară „pentru provocare". În plus, Mircea Vasilescu pune degetul pe rana învăţământului de la noi şi relatează, din propria experienţă, despre performanţele în materie de educaţie ale celor care şi-au făcut o prioritate din acest domeniu.
CARTE DE VIZITĂ
• S-a născut la 19 iulie 1960, la Ploieşti.
• Este profesor la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, eseist, critic şi istoric literar.
• Este redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche".
• Ultimul volum publicat - „Europa dumitale. Dus - întors între noi şi ei", Editura Polirom, 2007.
• A tradus, printre altele, „Istoria nebuniei" de Michel Foucault.
Adevărul: V-aţi gândit vreodată să emigraţi?
Mircea Vasilescu: Da.
Recent?
M-am gândit şi recent, m-am gândit şi mai demult. Acum aproape 20 de ani, am hotărât că nu e cazul. Acum, dacă s-ar mai pune problema, cred că aş hotărî că e cazul.
Deci în urmă cu 20 de ani aveaţi mai puţine motive să o faceţi...
Acum 20 de ani nu prea erau motive. Doar m