Pacienţii care au probleme cu glicemia pot participa la cursuri interactive în spitale, unde învaţă să-şi ţină boala în frâu.
Doamnele de la salonul 6 n-au venit!", spune o voce feminină pe holul spitalului Malaxa din Bucureşti. „Mă duc să le iau pe sus!", îi răspunde un medic. În câteva minute, trei femei intră în cameră şi se aşază pe scaunele negre de care sunt ataşate măsuţe de scris. E trecut de ora 11.00. În total, şase paciente, toate diagnosticate cu diabet. „Mă numesc Elena. Cu diabetul trebuie să trăiţi ca şi cu un prieten. Câte dintre dumneavoastră aveţi diabet nou descoperit?", îşi începe cursul, zâmbind, asistenta educator. Răspunde o femeie în rochie verde.
Lângă ea, se află o bolnavă în halat verde care se luptă cu diabetul de trei ani şi face insulină de doi ani. Alături, o pacientă cu părul sur poartă o rochie roşie cu buline albe şi şlapi asortaţi. Are diabet de cinci ani, nu face încă injecţii cu insulină, dar este foarte interesată de subiect. O altă bolnavă a fost diagnosticată cu diabet în urmă cu zece ani, iar altele două au aflat recent de boală.
Cursurile se ţin marţea, miercurea şi joia
Cursurile pentru bolnavii de diabet se ţin la Spitalul Malaxa din Bucureşti de mai bine de 20 de ani şi sunt preluate după modelele din alte ţări, precum Germania sau SUA. „Ideea cursului a venit de la constatarea că educarea pacienţilor poate contribui la ameliorarea rezultatelor tratamentului şi a calităţii vieţii. Discuţiile cu medicul nu sunt suficiente pentru pacienţii cu diabet nou descoperit, astfel încât la curs primesc un volum mare de informaţii într-un timp foarte scurt", spune Eduard Adamescu, medic diabetolog la Spitalul Malaxa.
Cursurile pentru diabetici sunt interactive, se ţin săptămânal, marţi, miercuri şi joi, de la ora 11.00 şi durează în jur de o oră şi jumătate. În prima zi, bolnavii învaţă mai multe lucruri