Necazul unora poate fi oportunitatea celorlalţi. De partea câştigătorilor se situează anul acesta Ioan Niculae, fondatorul grupului Interagro, în dubla sa calitate de producător de grâu şi îngrăşăminte.
Ioan Niculae agită prin aer o listă a tranzacţiilor din ultimele zile, în timp ce vorbeşte la telefon într-o engleză cu accent de Bucureşti, dar la fel de cursivă ca româna sa nativă. Încheie convorbirea cu un partener din Anglia şi citeşte relaxat cotaţiile internaţionale ale ureei, afişate pe ecranul unui laptop. Tocmai a vândut 6.000 de tone. „S-a scumpit iarăşi, nici nu mai am marfă până săptămâna viitoare“, spune omul de afaceri.
În vreme ce seceta din această vară a fost pentru mulţi o veste foarte proastă, pentru Niculae rămâne o dublă oportunitate. Preţul grâului a crescut cu 70% în ultimele trei luni, pe fondul caniculei şi lipsei ploilor care au decimat agricultura Rusiei. De precizat că anul trecut, Rusia era al treilea cel mai mare producător de grâu din lume. Peste Ocean, însă, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că Statele Unite se aşteaptă la o producţie mărită pentru 2010, iar fermierii investesc masiv în îngrăşăminte. Două situaţii care îl avantajează pe Niculae, atât din perspectiva producţiei de grâu, cât şi a celei de îngrăşăminte.
Dublă miză
„Scumpirea grâului este doar o părticică din creşterea noastră din acest an“, spune producătorul agricol a cărui avere este cotată de topul Forbes 500 Miliardari la 1,2 miliarde de euro. Iar Niculae vorbeşte în termeni de creştere, deşi se aşteaptă ca anul acesta să aibă o producţie de 97.000 de tone de grâu, sub targetul de 120.000 de tone. Dar la preţul actual al grâului, venitul aşteptat este mai mare decât cel pe care l-ar fi obţinut la cotaţia de acum două luni, chiar dacă ar fi avut o producţie maximă. De fapt, această scumpire vine ca o mană cerească pentru toţi producăto