Miercuri, 2 septembrie, începe anul şcolar în Franţa pe fond de tensiuni sociale, în special din cauza unor masive reduceri de posturi. Atmosfera festivă creată de cele 12 milioane de elevi care păşesc pragul şcolilor riscă să fie perturbată, chiar la începutul săptămânii viitoare, de două greve: una luni, în şcolile generale şi în licee, şi alta marţi, când toate cadrele didactice sunt invitate să protesteze faţă de reforma din domeniul pensiilor.
Miercuri, 2 septembrie, începe anul şcolar în Franţa pe fond de tensiuni sociale, în special din cauza unor masive reduceri de posturi.
Atmosfera festivă creată de cele 12 milioane de elevi care păşesc pragul şcolilor riscă să fie perturbată, chiar la începutul săptămânii viitoare, de două greve: una luni, în şcolile generale şi în licee, şi alta marţi, când toate cadrele didactice sunt invitate să protesteze faţă de reforma din domeniul pensiilor.
Putem spune deci că profesorii, învăţătorii şi educatorii, în număr de 852 de mii, sunt neliniştiţi şi nemulţumiţi în Franţa. Şi pe bună dreptate pentru că anul acesta stă sub semnul reducerii a 16 000 de posturi.
Mai mult decât atât, şi anul viitor sunt prevăzute tot atâtea reduceri, după ce între 2007 şi 2009 au mai dispărut 33 de mii 4 sute de locuri de muncă în învăţământ.
Consecinţă directă a acestor măsuri este că elevii sunt din ce în ce mai numeroşi în clase din ce în ce mai aglomerate cu profesori din ce în ce mai suprasolicitaţi. Ministrul francez al învăţământului, Luc Chatel, a anunţat un început de an şcolar pus sub semnul serenităţii şi al ambiţiilor.
Opoziţia consideră însă că statul nu-şi mai îndeplineşte misiunea în acest domeniu. Nu se poate lupta împotriva eşecurilor şcolare prin reducerea efectivelor, declară, de exemplu, lidera socialiştilor, doamna Martine Aubry.
Sindicatele consideră că Franţa este una din puţinele ţ