Proprietarii de restaurante, mallurile şi retailerii de electrocasnice şi de bricolaj vor fi cei mai afectaţi de reducerea salariilor bugetarilor, potrivit prognozelor companiilor de cercetare a pieţei MEMRB, Daedalus Millward Brown şi ale jucătorilor din piaţă. La polul opus sunt retailerii alimentari şi furnizorii de utilităţi care ar putea avea afaceri stabile în semestrul al doilea al anului în ciuda scăderii drastice a veniturilor clienţilor bugetari.
După scăderea salariilor cu 25% de la 1 iulie, angajaţii bugetari vor fi forţaţi să-şi reducă şi mai mult cheltuielile curente în acest an, iar companiile de cercetare a pieţei estimează că şocul în comerţ al acestei măsuri va veni în ultimul trimestru.
Companiile care se luptă să ia cât mai mult din bugetul unei gospodării - retaileri, furnizori de utilităţi, operatori de telefonie mobilă sau transportatori - vor avea de împărţit o plăcintă mai mică în al doilea semestru al anului, din care se evaporă un miliard de euro doar de pe urma reducerii salariilor angajaţilor bugetari, potrivit calculelor ZF.
Cheltuielile cu salariile ale statului au fost de 5,6 miliarde de euro în primele şase luni din 2010, astfel încât masa salarială netă a bugetarilor poate fi estimată la 4,3 miliarde de euro pe primul semestru. Reducerea de 25% a acestor salarii ar putea lua astfel circa un miliard de euro din consum doar în a doua jumătate din 2010. La aceasta se adaugă creşterea TVA de la 19% la 24% de la 1 iulie, iar efectul psihologic al acestor măsuri ar putea amplifica scăderea consumului, subliniază reprezentanţii companiilor de cercetare a pieţei.
"Impactul asupra consumului vine atât din scăderea puterii de cumpărare, cât şi din efectul psihologic al acesteia. Pe de altă parte, trimestrul al treilea prinde şi perioada de vacanţă, care mai salvează din scăderea cheltuielilor. Ţinând cont şi de