Laboratoarele de analize medicale din toate spitalele Vaii Jiului intra in atentia inspectorilor ITM.
Acestia urmeaza sa verifice in ce mod managerii unitatilor medicale si-au instruit personalul cu privire la riscurile la care se expun si ce masuri sunt pregatiti sa ia in cazuri extreme.
"In semestru I a avut loc o actiune de constientizare a angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun angajatii in aceste laboratoare de analize medicale, riscuri legate de noxele biologice", afirma Ileana Bodea, sef Serviciu SSM, ITM Petrosani.
Practic, oamenii care lucreaza in aceste laboratoare se expun mereu unor riscuri, iar cu cat categoria de risc este mai ridicata, cu atat personalul trebuie mai mult instruit si laboratorul mai dotat.
"Exista riscuri de gradul intai in care noxele cu care se lucreaza nu se transmit la om. Exista si grupa a doua de risc unde e posibilitatea ca anumite categorii de boli sa se transmita la om dar nu in masa, si pentru care exista tratament. Grupa a treia presupune imbolnaviri cu transmitere in masa dar pentru care exista tratament, iar grupa a IV a si cea mai periculoasa produce imbolnaviri, se transmit in masa si nu exista tratament cum este SIDA sau EBOLA. Cu cat grupa de risc e mai mare cu atat riscul este mai mare si laboratoarele trebuie dotate corespunzator, iar oamenii instruiti", spune Ileana Bodea.
Controalele vor incepe in perioada urmatoare, insa inspectorii ITM si-au aratat ingrijorarea cu privire la faptul ca o parte dintre managerii care au participat la instruire au fost deja schimbati, dupa ce spitalele au trecut in administrarea primariilor.
Laboratoarele de analize medicale din toate spitalele Vaii Jiului intra in atentia inspectorilor ITM.
Acestia urmeaza sa verifice in ce mod managerii unitatilor medicale si-au instruit persona