În ultimele luni când, în mod excepţional, rata şomajului a scăzut, zeci de mii de români au intrat în evidenţele statului, însă puţini şi-au găsit un job.
După aproape un an de creştere constantă a numărului de angajaţi concediaţi de patroni pe fondul crizei economice, aprilie 2010 a fost prima lună în care rata şomajului a scăzut, de la 8,36% la 8,07%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Scăderea a continuat, şomajul a jungând în iulie la o rată de 7,43%.
Analizele detaliate realizate de specialiştii ANOFM arată însă că, în fiecare din ultimele cinci luni, zeci de mii de români au fost concediaţi şi din ce în ce mai puţini şomeri au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Diferenţa, susţin autorităţile, au făcut-o cei care au renunţat la statutul de şomer pentru o pensie, pentru a munci în străinătate sau pentru un loc de muncă "la negru", dar plătit cu o sumă mai mare decât cea reprezentată de ajutorul de şomaj.
Cifrele oficiale "sunt irelevante" pentru că "nu arată realitatea din piaţa muncii", vine replica analiştilor economici. În opinia acestora, fenomenul scăderii ratei şo ma jului e unul sezonier, iar din această lună vom asista din nou la creşteri la acest capitol.
"Boom" în iulie
Concret, potrivit statisticilor ANOFM, în aprilie 2010, agenţiile au luat în primire aproape 53.000 de noi şomeri, pe lângă alţi 20.000 care şi-au reactivat drepturile. În paralel, în jur de 42.000 de şomeri au fost încadraţi în muncă.
Cei care au generat o stagnare a ratei şomajului sunt aceia care au renunţat voluntar la ajutor pentru că s-au pensionat, au plecat în străinătate ori au decedat - în total, peste 25.000 de persoane, susţin oficialii Agenţiei de Ocupare.
Acestora din urmă li se adaugă şomerii neindemnizaţi, care declară că nu mai sunt în căutarea