Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia că multe dintre economiile dezvoltate ale lumii au datorii semnificative care implică riscuri serioase. Irlanda, Statele Unite, Marea Britanie şi Spania au datorii uriaşe, ceea ce ar putea determina pieţele financiare să se întoarcă împotriva lor prin creşterea dobânzilor.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că mai multe ţări dezvoltate se apropie periculos de „limita datoriilor", un prag ce ar putea determina pieţele financiare să perceapă un risc de neplată din partea acestor economii şi să reacţioneze defensiv. Mai exact, să recurgă la creşterea dobânzilor pentru împrumuturile noi, se arată în trei rapoarte ale economiştilor Fondului, potrivit „The Wall Street Journal".
Grecia, Islanda, Italia, Portugalia şi Japonia sunt foarte aproape de acea limită a datoriilor, în timp ce Irlanda, Statele Unite, Marea Britanie şi Spania se află deja într-o zonă periculoasă. Datoriile guvernamentale ale Greciei şi Italiei au depăşit anul trecut 115% din Produsul Intern Brut (PIB), iar în primele luni ale acestui an au continuat să crească.
Datoria Portugaliei a fost de 76,8% din PIB în 2009, un nivel semnificativ ridicat având în vedere că finanţarea acesteia nu mai este la fel de facilă în actualul context economic. În plus, Tratatul de la Maastricht impune ţărilor din zona euro ca datoria publică să nu depăşească pragul de 60% din PIB.
Economiştii FMI nu anticipează că atingerea pragului-limită al datoriilor ar putea determina implicit o reacţie pe pieţele financiare. Ei au dat exemplul Japoniei, care avea la finele lui 2009 o datorie de aproape 190% din PIB. În ciuda datoriilor uriaşe, statul nipon reuşeşte încă se se împrumute la dobânzi foarte reduse. Totuşi, Jonathan Ostry, economist al Fondului, atrage atenţia că Japonia se află într-o situaţie deosebită, întrucât ce mai mare parte a datoriilor