Şi-a dedicat întreaga viaţă educaţiei copiilor din satul natal, dar şi preocupărilor sale literar-artistice, ca scriitor, pictor, scluptor în argilă, având la activ zeci de expoziţii personale.
Profesorul Ionică Sava este unul dintre intelectualii de mare ţinută ai Vrancei, care prin talentul său în domeniul artistic, literar şi nu numai atât a reuşit să ridice prestigiul acestui judeţ.
A fost profesor de biologie timp de peste patru decenii doar la Şcoala din satul natal Cîndeşti şi a format pentru viaţă multe generaţii de elevi, militând pentru valorile culturale autentice şi ocrotirea mediului ambiant.
Spune că pasiunea pentru biologie a dobândit-o încă din copilărie şi se datorează talentului său artistic.
„De mic am învăţat să modelez în argilă, să pictez, iar între mine şi natură s-a creat o frăţie. Prietenii mei erau copacii, plantele, fructele. Dragostea faţă de natură mi-a deschis o poartă prin care am putut vedea prin cercul strâmt în care ne zbatem", povesteşte profesorul, arătându-ne zecile de tablouri şi de statuete din argilă lucrate de mâna sa care împodobesc odaia sa de lucru, reprezentând figuri emblematice ale culturii şi istoriei naţionale.
A scris trei cărţi
În anii de liceu, Ionică Sava i-a descoperit pe Shakespeare, Mark Twain şi alţi scriitori valoroşi, prin intermediul lor reuşind să se apropie de scris.
Este laureat al concursului naţional de proză organizat de Tinerimea Română.
A publicat trei volume, „Speranţa", „Maxim" şi „Biblioteca de Argilă", ilustrate toate cu creaţii proprii şi a compus peste 20 de cântece pentru copii.
„Muzica este o altă latură a activităţii mele artistice. Am predat muzică la şcoală şi a trebuit să mă perfecţionez încât am reuşit să adun mai multe compoziţii aranjate pe note de prietenul meu Mircea Grosu, un om de o înaltă cultură", ne-a dezv