Cea de-a XIII-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP s-a deschis miercuri, la Mangalia, aducându-i în faţa publicului şi a juriului pe primii competitori din cei 36 selecţionaţi pentru confruntarea finală la cele două secţiuni: Individual şi Grup.
Mai întâi i-a prezentat amfitrionul - Cornel Todea, directorul artistic al Galei, care a amintit de tema evenimentului, temă reluată an de an: "Alteritate". Acest cuvânt, a cărui explicaţie este "existenţă" şi "fiinţă privită din punct de vedere diferit de ea însăşi" (aşa cum e citat în caietul program al galei), i-a "sugerat" lui Todea să dea zece definiţii pentru HOP: obstacol ce trebuie trecut; numai cei temerari îl trec; drum sigur către viitor; rezervat pentru cei curajoşi; dedicat celor talentaţi; o dată trecut, te invită la următorul Hop; marea bucurie a luptei cu tine însuţi; marea bucurie a întâlnirii cu ceilalţi luptători; probă de necontestat de dragoste pentru meserie; provocare la dialog, provocare la Succes!
Au prezentat câte un recital de până la 15 minute: Ana-Maria Bălescu, absolventă UNATC 2010; Alexandru Petrila, Universitatea de Arte din Iaşi, promoţia 2009; Adina Lazăr, Ana Nicolae şi Raluca Mara, toate absolvente ale Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, promoţia 2010. Fiecare şi-a ales textul după bunul plac, dar s-a remarcat, stăpânindu-l cel mai bine, Raluca Mara. Ea a jucat "Pasărea-Care-Nu-E" sau "Run it Out!" după Nietzsche. Proba impusă la Individual, cu textele la alegere, "«Moftul» în faţa opiniei publice" şi "Un tenor scăpătat" de Caragiale, în interpretare proprie de până la cinci minute, nu a impus vădit pe cineva. Mai originală poate a fost aceeaşi Raluca Mara.
La Grup s-au jucat în prima zi două spectacole. "Omul de zăpadă" de Lia Bugnar, cu Simina Contraş şi Ali Deac, absolvenţi ai Facultăţii de Litere şi Arte de la Universitatea "Lucian Blag