Pare oarecum paradoxal că, din bogata literatură de specialitate privitoare la activităţile informative, spionajul, apărută în ultima vreme, lipseşte încă tocmai o lucrare de sinteză consacrată în exclusivitate principalilor factori, vectori ai acestora, agenţii operativi, spionii. Există, aşadar, interesul pentru apariţia celui dintâi dicţionar (biografic) al spionilor cu caracter universal, care să acopere "hartă mondială" a spionajului şi întreaga istorie. Necesitatea unui asemenea demers rezidă, pe de o parte, în corelarea informaţiilor din diferite surse (enciclopedii, dicţionare generale, lucrări de specialitate, tematice, memorii, arhive etc.) privind activitatea spionilor, agenţilor, ceea ce permite depistarea unor tendinţe, orientări existente în mediul informativ de-a lungul istoriei sale, iar, pe de alta, în corelarea activităţii spionilor cu o serie de evenimente, cu implicaţii şi reverberaţii uneori majore, ceea ce permite integrarea organică a "istoriei spionajului" în "istoria universală".
Actualitatea unei asemenea lucrării se raportează şi la faptul că, în ultima perioadă, au fost făcute cunoscute o serie de documente declasificate, memorii, mărturii inedite care se cer integrate literaturii consacrate domeniului informativ, dar şi celor istorice, politice. Desigur lucrarea presupune şi o serie de dificultăţi legate, în principal, de faptul că foarte adesea informaţiile avute la dispoziţie sunt incomplete şi, din diferite motivaţii, legate de contextul politic, au fost ocultate, interpretate, chiar falsificate, risc care poate fi evitat prin adoptarea unui spirit obiectiv şi echilibrat.
Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de a oferi un instrument de lucru pentru specialiştii activităţilor informative, ca şi pentru istorici, politologi, sociologi, precum şi un "ghid" în "lumea spionajului" adresat unui public larg,