La sfarsitul lunii august PIB-ul american pentru trimestrul al doilea a fost revizuit in scadere la 1.6%, in timp ce Germania a confirmat un ritm mult superior.
PIB-urile celelalte tari dezvoltate se afla si ele intr-o crestere mai mare sau mai mica, desi evitarea unei crize in forma de W nu poate fi inca exclusa de nimeni.
Economistii au emis diverse teorii despre aceste cresteri diferite ale economiilor vestice, iar majoritatea inclina sa creada ca deprecierea euro fata de dolar a favorizat exporturile Germaniei, a carei economie este orientata in special spre export. Aceeasi tendinta este confirmata si de cresterea lenta a Japoniei, a carei moneda a crescut mult in ultima vreme.
Cu toate acestea, rata de schimb nu este singura explicatie, ci devine tot mai evident faptul ca economiile care au avut un boom mai mare in domeniul constructiilor, vor avea si o iesire din criza mai lenta. In aceasta situatie critica se afla in primul rand America, Spania si Irlanda unde forta de munca din constructii a fost cea mai afectata.
Aceasta concluzie este totodata si o veste proasta pentru Romania, care dupa cum declara cu cateva saptamani in urma un oficial, a avut o crestere nesustenabila datorita in special investitiilor din imobiliare.
Vestea mai proasta insa este ca in timp ce guvernele celorlalte tari au planuri de iesire din criza mai mult sau mai putin viabile, guvernul roman nu pare sa aiba niciun plan si actioneaza ca un antrenor fara un plan de joc, care doar schimba jucatorii, in speranta unei minuni.
Vestea pozitiva pentru situatia mondiala, este insa ca indexul "American Manufacturing" a crescut in luna august de la 55.5 la 56.3, in timp ce corespundentul sau in zona euro se afla la 55.1 iar cel britanic la 54.3.
Intrucat economistii apreciaza ca cea mai mare economie a lumii intra