Fondul clasei, paza, hainele, rechizitele sau cadourile oferite profesorilor de sărbători îi fac pe părinţi să scoată din buzunar sume mari pentru învăţământul de stat, care ar trebui să fie gratuit. Sursa: ARHIVA EVZ
Educaţia în România nu e gratuită, oricât de mult ar încerca să sublinieze asta Constituţia. Cu atât mai mult, în plină criză economică, să-ţi trimiţi copilul la şcoală înseamnă sacrificii de neînchipuit pentru mulţi părinţi, educaţia devenind astfel "un produs de lux".
1.500 de lei pe an, în medie
Potrivit unui studiu realizat de organizaţia "Salvaţi Copiii", un părinte trebuie să cheltuiască, în medie, aproape 1.500 de lei pe an pentru a-şi ţine copilul la şcoală, dar aceste "costuri ascunse" pot depăşi chiar 4.500 de lei în anumite cazuri. Sunt bani plătiţi de părinţi pe lângă taxe şi impozite, sume pentru care nu primesc vreo chitanţă.
"Şi sandviciul pe care ni-l face mama în fiecare zi, şi transportul până la şcoală, toate costă. O altă problemă sunt hainele şi aţi putea spune că o soluţie e uniforma, dar şi aceasta costă. Manualele sunt din ce în ce mai diversificate, iar pentru unele trebuie să plătim (...). Vine cineva să ne întrebe dacă mai frecventăm şcoala? Nimănui nu-i pasă şi asta trebuie să schimbăm", rezumă totul, cu un aer serios, Mihai, un elev de clasa a VII-a, care a participat la studiu.
La toate acestea se adaugă însă banii pentru meditaţii, rechizitele, taxa pentru paza şcolii sau cadourile oferite dascălilor cu ocazia fiecărui eveniment important de peste an.
Situaţia e cu atât mai dramatică cu cât România aloca, în 2006, cea mai mică sumă din Europa pentru un elev, doar 1.500 de euro/an, în timp ce media UE era de 5.700 de euro/an. Bulgaria aloca 2.100 de euro/an, mai mult decât noi, dar la mare distanţă de Luxemburg - 14.000 de euro/an.
"PREŢUL" PL