Pro Cinema prezintă azi, de la ora 17.15, viaţa pinguinilor din Antartica.
Documentarul "Calea împăratului" (Franţa, 2005) se clasează pe locul doi în topul celor mai urmărite documentare din Statele Unite ale Americii, după "Fahrenheit 9/11".
În 2006, filmul a primit Oscarul pentru Cel mai bun documentar, a fost laureat cu un Premiu Cesar (din patru nominalizări) şi nominalizat de două ori la BAFTA.
Povestea pinguinilor a înregistrat încasări de peste 77 de milioane de dolari, depăşind astfel "Brokeback Mountain – O iubire secretă", câştigătorul Oscarului din acelaşi an, care a adunat doar 75 de milioane de dolari.
Un an de filmărila o bază din Antartica
Regizorul francez Luc Jacquet, alături de ceilalţi doi realizatori (Laurent Chalet şi Jerome Maison), plus restul echipei, au mers până în inima Antarticii pentru a surprinde "povestea frumoasă a naturii".
Echipa a petrecut un an la baza de cercetare ştiinţifică franceză Dumont d’Urville, din zona Adelie, pentru a filma îndeaproape ritualurile pinguinilor imperiali, reuşind astfel să surprindă imagini remarcabile din habitatul acestora.
"Vocile" păsărilor marine sunt asigurate de Charles Berling, Jules Sitruk şi Romane Bohrniger. "Pe cel mai rece, uscat şi întunecat continent de pe Pământ există zăpadă, gheaţă şi pinguini. Cu toate acestea, totul este de o frumuseţe delicată, aproape ireală", spune celebrul critic de film Roger Ebert.
Interpretare politică dată de conservatori
Pe lângă aprecieri, filmul a stârnit şi multe controverse politice. El a fost privit de unii lideri de opinie conservatori ca un exemplu al valorilor familiei din care oamenii au multe de învăţat despre monogamie şi stabilitate.
Realizatorii documentarului au replicat: "Cred că este necinstit, din punct de vedere intelectual, să