În şedinţa de astăzi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a fost aprobat planul de măsuri pentru prevenirea şi supravegherea infecţiei cu virusul West Nile la nivelul judeţului.
Planul în vederea prevenirii şi combaterii situaţiilor de risc a fost elaborat, urmare a unei dispoziţii a conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Sunt incluse măsuri de avertizare a populaţiei, inclusiv prin medicii de familie cu privire la măsurile individuale necesare protecţiei împotriva înţepăturilor de ţânţari. Cetăţenii trebuie să cunoască faptul că transmiterea bolii se face doar de la ţânţar la om.
Pentru a preveni infectarea populaţiei cu acest virus este recomandabil să fie evitată, pe cât posibil, expunerea la ţânţari, purtarea de îmbrăcăminte adecvată, cu mâneci şi pantaloni lungi; desecarea băltirilor din jurul gospodăriilor; efectuarea lucrărilor de curăţarea a subsolurilor blocurilor de locuinţe şi gospodăriilor; curăţarea şanţurilor pentru a nu facilita băltirea apei şi colmatarea acestora; utilizarea de substanţe împotriva ţânţarilor; îndepărtarea recipientelor cu apă stătută; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţe şi gospodării.
Direcţia de Sănătate Publică va informa furnizorii de servicii medicale cu privire la metodologia pentru supravegherea şi controlul neuroinfecţiei cu virusul West Nile, respectiv Centrul Judeţean de Transfuzie despre restricţiile la donarea de sânge de la populaţia afectată de infecţie cu cazuri confirmate
De asemenea, s-a dispus avertizarea populaţiei care se deplasează în zonele cu cazuri confirmate şi executarea la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în funcţie de posibilităţile financiare, a dezinsecţiei împotriva ţânţarilor. Informarea structurilor şi angajaţilor MAI din teritoriu referitoare la măsurile de prevenire şi simptomele bolii se va realiza de către C