Vasluienii primesc cel mult jumătate din valoarea autoturismelor şi plătesc dobânzi între 0,2 şi 0,6% pe zi. Numai în ultima lună, şapte şoferi au devenit pietoni pentru că nu aveau cu ce să-şi achite ratele, chiria şi întreţinerea.
Florentina Grigoraş, în vârstă de 21 de ani, este o tânără care a învins sărăcia pe luna august amanetându-şi maşina pentru 800 de euro.
Şi-a plătit ratele şi datoriile acumulate şi acum va munci pentru a da înapoi banii împrumutaţi de la amanet, plus dobânda aplicată. „Datoriile mele lunare ajung undeva la 400 de euro, plus că mai aveam deja amanetate şi câteva bijuterii. Trebuia să fac rost de bani ca să-mi prelungesc perioada de amanetare a bijuteriilor, ca să nu le pierd. Cu cei 700 de lei pe care îi câştig lunar nu mă descurc“, ne-a povestit tânăra.
Afacerea a devenit profitabilă în două luni
Fie că este vorba de o maşină ieftină, fie de una de lux, condiţiile de amanetare sunt identice.
Se acordă cel mult jumătate din valoarea maşinii şi se aplică dobânzi cuprinse între 0,2% şi 0,6% pe zi. „Noi am apărut pe piaţa vasluiană acum aproximativ două luni şi nu mă pot plânge. Am început să avem clienţi. Mai mult, telefoanele sună pentru aşa ceva, doar că sunt şi nişte condiţii pe care oamenii trebuie să le ştie“, a precizat Dan Mihoci, administratorul unei case de amanet.
Potrivit acestuia, maşina trebuie să fie înscrisă pe persoană fizică, să fie înmatriculată în România şi să fie mai nouă de opt ani.
Clienţii fideli pot negocia dobânda
Dan Mihoci a mai adăugat că, până în prezent, nu a fost niciun caz în care vreunul din clienţi să nu-şi mai poată recupera maşina. Mai mult, clienţii fideli pot negocia dobânda, să fie mai mică.
„Avem un client fidel care îşi amanetează maşina la noi de mult timp, la una din reprezentanţele noastre din I