Moldovenii sunt chemati la urne duminica, pentru a decide prin referendum modificarea articolului 78 din Constitutie privind alegerea sefului statului. Optiunile: intre o alegere directa sau de catre parlament. Referendumul este doar primul pas dintr-o serie de evenimente electorale care vor urma. Ce se va alege cu AlE dupa alegeri? Care vor fi confruntarile politice majore? Cine e preferatul Moscovei? Dar al Occidentului sau/si al Romaniei? HotNews.ro a incercat sa gaseasca raspunsurile la aceste intrebari cu trei analisti politici de la Chisinau: Igor Botan, Cornel Ciurea, de la IDIS "Viitorul", si Bogdan Tardea.
Asculta interviul cu politologul Cornel Ciurea:
Descarca fisierul audio in format MP3
Asculta interviul cu politologul Igor Botan:
Descarca fisierul audio in format MP3
Referendumul - expresia neincrederii existente intre opozitie si putere
Republica Moldova se afla intr-o criza constitutionala de un an si jumatate, dupa alegerile care au adus la putere o alianta democratica, pro-europeana. Imposibilitatea de a alege presedintele de catre Parlament a dus la necesitatea schimbarii Constitutiei, mai precis a articolului care stipuleaza modalitatea de alegere a sefului statului - articolul 78 -, insa o intreaga dezbatere s-a dus pe modalitatea in care sa se intample asta.
Referendumul a fost varianta finala, iar duminica, 5 septembrie, moldovenii vor merge la urne sa spuna daca vor sa isi aleaga direct presedintele. S-a argumentat ca Moldova - la fel ca fostele republici sovietice si tarile din Europa de Est - nu au experienta democratica necesara referendumurilor, ca electoratul nu are acest exercitiu democratic si nu este niciodata pe deplin informat sa voteze in cunostinta de cauza.
Igor Botan Foto