În munţii Buzăului, pe albiile râurilor se pot vedea, din loc în loc, bălţi de lichid negru şi vâscos. Este ţiţei pe care localnicii îl folosesc prin gospodărie.
Munţii Buzăului ascund comori pe care localnicii le-au descoperit dar sunt exploatate la scară mică. Sare, chihlimbar şi ţiţei sunt doar câteva dintre zăcămintele pe care localnicii din comuna Colţi le-au descoperit aici. Nu s-au lăcomit niciodată. Au luat doar cât le trebuia în gospodării şi au aşteptat ca şi zona lor să fie exploatată şi să înflorească pentru că au fost săraci de când se ştiu.
"La noi, aici, în zonă au fost mereu zăcăminte. Am aşteptat să vină cineva şi să investească, să exploateze ca să ne dea şi nouă un loc de muncă", spune Andrei Stanciu, un localnic din Colţi.
În zonă, ţiţeiul izvorăşte unde găseşte terenul mai nisipos, pe malurile pârâurilor şi chiar în albiile acestora. Sunt extrem de dese locurile unde apa pârâului Aluniş se înnegreşte şi se acoperă de o peliculă uleioasă.
"Noi suntem obişnuiţi deja şi îl luăm ca atare. Petrolul a fost aici de când ne ştim şi de multe ori ne-a făcut greutăţi pentru că ne murdăreşte apa", ne-a declarat Gheorghe Cîrstian, un localnic din Colţi.
Aprind focul cu el
Oamenii din zonă folosesc ţiţeiul în gospodării, aprind focul în sobe cu el. Îşi ung roţile căruţelor sau balamalele de la uşi, dar niciodată nu au înţeles de ce nu s-a găsit cineva care să îl scoată la suprafaţă şi să îl exploateze industrial.
"Noi am folosit mereu petrolul pe lângă casă. Ungem roţile căruţelor, uşile ca să nu mai scârţâie sau aprindem focul în sobe. Fiecare dintre noi, de când ne ştim, l-am colectat şi l-am folosit. Nu ştiu să vă spun exact, cred că de peste o sută de ani este aici, pentru că bătrânii satului povestesc cum foloseau petrolul înaintaşii lor", a povestit Ciprian Chiriac, un localnic din Colţi.
Cu toate ace