Schimbarile petrecute in guvernul Romaniei au starnit reactii in presa internationala, care s-a axat pe demiterea ministrului de finante, Sebastian Vladescu. Analistii straini sunt de parere ca ministrii demisi vor fi inlocuiti cu membrii de rang inferior si totodata, se intreaba daca plecarea lui Vladescu din fruntea Ministerului de Finante va afecta acordul Romaniei cu Fondul Monetar International.
AFP noteaza ca prim-ministrul Emil Boc a anuntat, joi remanierea ministrilor de finante si economie, in timp ce tara duce o batalie impotriva crizei economice severe. Ministrul Muncii, alaturi de cel de la Agricultura, Transporturi si Comunicatii a fost de asemenea, concediat."Consiliul de conducere al Partidului Liberal Democrat (PDL) a aprobat remanierea guvernului", a declarat Boc.
Demiterea ministrului de finante, Sebastian Vladescu ar putea complica negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana inainte de plata transelor noi din pachetul lor de salvare de 20 miliarde de euro, avertizeaza analistii.
Vladescu a fost unul dintre negociatorii sefi ai planului de salvare, semnat anul trecut cu creditorii internationali si forta din spatele reformelor care vizeaza reducerea deficitului public. Ministrii demisi sunt susceptibili de a fi inlocuiti de catre membrii de rang inferior ai partidului de guvernamant.
Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu si ministrul Muncii, Mihai Seitan au declarat ca vor fi inlocuiti de catre prim-ministrul Emil Boc, ca parte a unei decizii politice. Vladescu nu a dorit, insa sa comenteze asupra a ceea ce inseamna plecarea sa pentru planurile de punere in aplicare a acordului de imprumut cu Fondul Monetar International, scrie Bloomberg.
Inlocuirea este "dezamagitoare dintr-o perspectiva de piata, dar pretul de a-i da guvernului actual cel putin o sansa de suprav