A obţinut menţiunea specială la Gala Premiilor în Educaţie la categoria cercetare. A început un al doilea proiect despre aplicaţiile plasmei în medicină.
Preparatorul Ionuţ Topală şi-a descoperit pasiunea pentru fizică în timpul liceului, când a participat la numeroase olimpiade şi concursuri care i-au adus premii.
„Pasiunea pentru fizică a venit natural, dar mi-a fost insuflată de profesorul Gheorghe Bălan. Am obţinut premiul II la Olimpiada Naţională de Fizică pe parcursul anilor de liceu, diplomă care mai apoi mi-a asigurat intrarea la această facultate fără să susţin examen“, povesteşte cercetătorul.
A urmat apoi Facultatea de Fizică, specializarea Fizică Medicală. Anii studenţiei şi i-a petrecut în laboratorul de cercetare, unde a început să vină din curiozitate.
„Din anul al II-lea de facultate am început să lucrez în laboratorul de cercetare sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Dumitraşcu. Curiozitatea de a afla şi de a face lucruri noi m-au determinat să vin aici“, rememorează Ionuţ Topală. Primul proiect de cercetare l-a finalizat în 2008, după o muncă asiduă de trei ani.
Proiect premiat
S-a înscris la Gala Premiilor în Educaţie unde şi-a expus realizările profesionale şi a obţinut o menţiune specială în valoare de 2.000 de euro, bani pe care i-a folosit tot pentru activitatea de cercetare. „Am vrut să văd dacă rezultatele şi activitatea mea au un ecou. Premiul obţinut m-a mulţumit, mai ales că printre cei peste 20 de concurenţi se aflau oameni cu realizări foarte mari“, spune cercetătorul.
Din august a început un al doilea proiect de cercetare. „Lucrez la înţelegerea interacţiunii dintre plasmă şi ţesutul viu“, explică Ionuţ Topală.
Nu vrea să plece în afara ţării
Deşi cu o activitate ştiinţifică bogată, tânărul cercetător nu vrea să plece peste hotare.