Fostul director executiv al băncii de investiţii Lehman Brothers, intrată în faliment în toamna lui 2008, consideră că principalul vinovat pentru cel mai mare colaps din istoria corporatistă a SUA este statul. Motivul: nu a sărit în ajutorul firmei.
"Eu personal nu am anticipat gravitatea şi violenţa crizei" se apără Richard Fuld, scrie The Guardian. Fostul director executiv al Lehman s-a menţinut ferm pe poziţie şi a apărat vehement modul în care a condus fostul colos de pe Wall Street, afirmând în faţa unei comisii a Congresului că falimentul din 2008 a fost cauzat în principal de zvonurile false privind o criză de solvabilitate, forţe incontrolabile din piaţă şi de refuzul autorităţilor americane de a veni în ajutor.
Fuld, care s-a prezentat în faţa Comisiei Americane Responsabile pentru Investigarea Crizei Financiare (FCIC), nu a fost dispus să îşi asume decât o mică parte din vina pentru implozia băncii, care a trimis pieţele financiare în cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial.
"Este evident că am făcut greşeli", a spus Fuld, recunoscând că Lehman avea prea multe active toxice în bilanţul său şi capital insuficient. El a completat însă că aceste probleme fuseseră soluţionate înainte de faliment, deoarece banca strânsese 3,8 mld. dolari (3 mld. euro) de pe pieţele financiare şi reuşise să "reducă riscul" înstrăinând 50% dintre investiţiile fără potenţial la vânzare. Fuld a pretins că în momentul falimentului banca nu avea un "deficit de capital" de 30-60 mld. dolari, aşa cum s-a vehiculat, ci din contră, în ultimele zile balanţa era pozitivă, fiind pe plus cu 26,7 mld. dolari (20,88 mld. euro).
"Am reacţionat corect de fiecare dată? Cu siguranţă nu", a spus Fuld. "Eu însumi nu am estimat corect violenţa şi gravitatea crizei. Nu am întrezărit pericolul de contagiune. Cred că am luat deciziile nepotrivite la momentul n