Vitaminele, seleniul, luteina, licopenul sunt antioxidanţi care ne protejează de boli grave, cum ar fi arterioscleroza sau cancerul.
Antioxidanţii sunt substanţe chimice care acţionează asupra radicalilor liberi, neutralizându-i şi protejând astfel corpul de îmbătrânire şi de unele boli grave, cum ar fi cancerul sau afecţiunile cardiovasculare. Unele se găsesc în anumite alimente, cum ar fi legumele şi fructele, carnea de pasăre de curte şi peştele, iar altele sunt sintetizate de corpul nostru. Cei mai cunoscuţi antioxidanţi sunt vitaminele A, E şi C, acidul lipoic, carnitina etc. Studii de laborator efectuate pe animale au arătat că antioxidanţii pot să prevină apariţia şi dezvoltarea cancerului.
Iată în continuare o listă cu antioxidanţii care nu ar trebui să lipsească din alimentaţie.
1. Betacarotenul (sau provitamina A) se găseşte în aproape toate legumele şi fructele colorate în portocaliu: cartofi dulci, morcovi, pepene galben, suc de fructe, caise, dovleac şi mango. Unele legume verzi (spanac, salată, varză creaţă) conţin, de asemenea, betacaroten.
2. Luteina, cel mai bine asociată cu sănătatea ochilor, se găseşte, de asemenea, din belşug în gălbenuşul de ou şi în legume verzi, cum ar fi: napi, gulii, dovlecei (zucchini), mazăre, broccoli, salată verde, varză, spanac.
3. Licopenul este un antioxidant puternic, prezent în roşii, pepenele verde, papaia, caise, grepfruit roz, portocale roşii. Se estimează că aproape 90% din aportul de licopen din alimentaţie este adus de roşii.
4. Seleniul este un mineral. Cu toate acestea, intră în compoziţia unei enzime antioxidante. Plante ca orezul sau grâul sunt surse importante de seleniu. Concentraţia diferă însă în funcţie de zona în care sunt cultivate cerealele. Cu cât solul este mai bogat în seleniu, cu atât cerealele vor avea o concentraţie mai mare în acest mineral.
5. Vitamina A