Ritmul de creştere a activităţii din industrie s-a accelerat luna trecută, atât în Statele Unite, cât şi în China, sfidând semnele în creştere privitoare la încetinirea redresării economiei mondiale şi întărind încrederea investitorilor, scrie The Wall Street Journal.
Institutul american pentru managementul desfacerii a anunţat o creştere a indicelui producţiei până la 56,3 puncte în august, de la 55,5 puncte în luna anterioară. Un indice asemănător din China a avansat uşor, la 51,7 puncte de la 51,2 puncte în aceeaşi perioadă, în timp ce indicii din Europa au înregistrat scăderi.
Economia americană se confruntă cu un declin al pieţei imobiliare şi o rată ridicată a şomajului, însă rapoartele fabricilor americane şi chineze au readus optimismul printre investitori.
"Veştile sunt foarte bune, atât pentru procesul de redresare a economiei americane, cât şi a celei mondiale", a declarat Brian Bethune, economist în cadrul IHS Global Insight. Deşi există semne că redresarea a încetinit, cifrele din industrie arată că acesta nu a stopat, a adăugat Bethune.
O parte a creşterii indicelui sectorului de producţie a derivat din performanţa îmbunătăţită a industriei auto, spun analiştii. Mulţi producători au rămas prudenţi, aşteptând semne mai clare privitoare la soliditatea redresării.
Revirimentul sectorului de producţie este de asemenea strâns legat de creşterea la nivel mondial, în special din Asia.
Economiştii deveniseră îngrijoraţi că o recentă încetinire a ritmului de creştere din această regiune ar avea impact asupra sistemului de producţie mondial. De aceea, investitorii au salutat raportul privitor la avansul indicelui chinez, după trei luni de scăderi.
Cu siguranţă însă, perspectivele privitoare la industrie diferă la nivel mondial. Creşterea sectorului britanic a încetinit dramatic în august, în timp ce cea din zona euro a înce