Mai multe familii de constănţeni s-au adunat ieri dimineaţă în locul unde ar fi trebuit să fie apartamentele pe care le-au cumpărat cu banii în avans, dar unde nu se află decât un şantier părăsit.
„Uitaţi cum arată o groapă de un milion de euro!", au strigat păgubiţii firmei Vectra Construct. Giovani Vals şi soţia lui au muncit 10 ani în Italia. Au strâns 43.000 de euro ca să-şi cumpere un apartament cu două camere în zona rezidenţială Vectra. L-au plătit şi ar fi trebuit să se mute în el în februarie 2010.
Ştefan Gheorghe (75 de ani) şi-a ipotecat apartamentul pentru ca fiica şi ginerele lui să poată contracta un credit la CEC pentru a-şi cumpăra apartament Vectra. „Acum, pot sa-mi pierd şi eu casa. Copiii mei plătesc 800 de lei pe lună timp de 20 de ani. Au plătit 37.000 de euro pentru apartamentul cu două camere pe care ar fi trebuit să-l primeasca în luna martie", susţine Ştefan Gheorghe. În situaţia lor mai sunt alte 150 de familii care au achitat, în medie, câte 40.000 de euro. Nu mai puţin de 16 blocuri ar fi trebuit să fie date în folosinţă la începutul acestui an. O parte dintre păgubiţi au luat credite de la bancă pentru 20 sau 30 de ani, condiţia constructorului fiind de a da banii în avans.
Asociaţia păgubiţilor
Păgubiţii au pus bazele unei asociaţii prin intermediul căreia au depus o serie de plângeri penale şi acţiuni în instanţă, dar şi memorii la Ministrul Justiţiei. „De fiecare dată când încercăm să vorbim cu cei de la Vectra suntem duşi cu vorba", a declarat Marian Sofronie, preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor Vectra.
Într-un comunicat, reprezentanţii Vectra Construct au precizat că până în prezent au fost date în folosinţă 164 de apartamente şi dau asigurări că lucrările la viitoarele blocuri şi vile prevăzute în proiect vor fi continuate.