În judeţul Tulcea sunt 25 persoane infectate cu HIV pentru care, cel puţin teoretic, ministerul ar trebui să asigure medicamente în valoare de 330.000 de lei. Banii ajung cu întârziere, de cele mai multe ori furnizorii refuzând aprovizionarea farmaciilor cu circuit închis.
UPDATE 12.00. Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Anişoara Radu, spune că vineri s-au primit sumele necesare pentru programele de sănătate. Astfel, bolnavii de SIDA pot beneficia în continuare de medicamente.
Continuitatea tratamentului este vitală pentru persoanele seropozitive, întreruperea tratamentului înseamnă pierderea şansei unor ani dintr-o viaţă oricum scurtată de boală.Pacienţii ar putea întrerupe tratamentul antiretroviral, dacă rectificarea bugetului pentru anul în curs nu se produce la începutul lunii septembrie.
„Ne luăm medicamentele din Spital, dar am auzit că nu se vor mai da în curând. Suntem deja marginalizaţi şi loviţi de soartă. Mai bine dispărem de pe faţa pământului. Suntem priviţi ca nişte leproşi de cei ce ştiu că suntem seropozitivi. Nu suntem primiţi în comunitate, nu suntem acceptaţi. Asta este mentalitatea noastră a românilor. Atâta timp cât suntem educaţi să-i protejăm pe cei din jur, nu suntem un pericol”, spune Marian, 35 ani, seropozitiv.
Mai sunt medicamente până pe 10 septembrie
Faţă de alte programe de sănătate, în judeţul Tulcea finanţarea medicaţiei pentru pacienţii seropozitivi este insignifiantă. Doar 330.000 de lei vechi sunt necesare şi suficiente pentru ca cele 25 de persoane infectate cu virusul ucigaş să mai trăiască.
„Momentan nu avem bani, dar din ce ştiu eu, stocuri de medicamente pentru bolnavii HIV şi SIDA mai sunt. Să sperăm că ne vor ajunge măcar până la 10 septembrie.Finanţarea depinde de ministerul Sănătăţii.”, spune Anişoara Radu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.