În speranţa unei cariere bănoase, peste 1.500 de candidaţi au luptat pentru unul dintre cele 80 de locuri la buget la specializarea Administrarea afacerilor a Universităţii Bucureşti. Sursa: Codrin Prisecaru
Absolvenţii de liceu care s-au înscris la o facultate de stat în sesiunea din vară a acestui an au ales, în mare parte, specializări care le oferă perspective de reuşită în mediul de afaceri sau promisiunea unei cariere internaţionale. Foarte puţini au optat pentru facultăţile ce îi formează pentru slujbe cu salarii mici, precum preoţia sau profesoratul.
La Universitatea Bucureşti, printre specializările cu un număr mare de candidaţi la studii de zi se află Administrarea afacerilor şi Studiile culturale, fiecare cu o concurenţă-record de 19 can didaţi pe un loc la buget. La mare căutare a fost şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, unde au concurat 8 tineri pentru un loc.
La Ştiinţe Politice, în cadrul aceleiaşi universităţi, concurenţa a fost de 8,5 pe loc. În ciuda scăderilor salariale şi a concedierilor din mediul bugetar, tradiţia concurenţei acerbe s-a manifestat şi în acest an la facultăţile ce pregătesc poliţişti.
La Facultatea de Poliţie din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, concurenţa a fost de 9,6 candidaţi pe un loc.
Preoţia: carieră în declin
Facultăţile de Teologie nu au fost la mare căutare anul acesta. La Teologie ortodoxă, Universitatea Bucureşti, s-au înscris 292 de candidaţi pe cele 290 de locuri, iar la Teologie baptistă şi Teologie romano-catolică, numărul de concurenţi a fost mai mic decât cel al locurilor la buget. Pentru studiile teologice baptiste s-au înscris 14 candidaţi pe 25 de locuri, iar pentru cele romano-catolice, 22 de candidaţi pe 30 de locuri.
La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi concurenţa a fost m